האתר המוביל ברשת לסיכומים בעברית

נשים במבוך הקריירה הניהולית: זו לא רק תקרת הזכוכית, זה פאזל שלם

סיכום בעברית בהיקף 3024 מילים, של המאמר:

איגלי א. וקרלי ל. (2007). נשים במבוך הקריירה הניהולית: זו לא רק תקרת הזכוכית, זה פאזל שלם. אקזקיוטיב, 82, 4-12.



להורדת הסיכום
הזן פרטים » הזן פרטי תשלום » קבל את הסיכום במייל

מחיר הסיכום: 42 ₪


זוהי כתובת הדוא"ל אליה יישלח הסיכום, הקפד להזין כתובת תקינה

נשים במבוך הקריירה הניהולית: זו לא רק תקרת הזכוכית, זה פאזל שלם
איגלי קרלי, 2007

הקדמה
ניתן לראות בבירור שישנה בעיה ביחס למספר קטן ומועט של נשים בפסגות ההנהגה של ארגונים עוצמתיים, ניתן להניח שאיתור שגוי של תסמינים מביא להשקעת משאבים בפתרונות שאינם מניבים תוצאה בעניין. לנוכח המציאות של הבעיה, ישנם נתונים מרשימים שמצביעים על התקדמותן של נשים בעולם העבודה (נשים תופסות יותר מ40% מכלל המשרות הניהוליות בארה"ב), אך בתפקידי ניהול בכירים בעלי השכר הגבוה ביותר, עדיין מועטות ונדירות.
רשימת 500 החברות הגדולות של מגזין פורצ'ן- בכירים הנושאים בתארים כגון יו"ר, נשיא, מנכ"ל, ומנהל תפעול- רק 6% הן נשים, 2% מהמנכ"לים הם נשים, 15% מכלל הדירקטוריונים של חברות אלו מיואשים ע"י נשים.
בשאר העולם במדינות המתועשות המצב אינו שונה: 50 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בכל אחת מארצות האיחוד האירופאי, נשים מהוות בממוצע 11% מההנהלה הבכירה, 4% מהמנכ"לים ומראשי הדירקטוריונים. רק ל-7 חברות מתוך 500 החברות הגלובאליות שהוצגו ע"י מגזין פורצ'ן יש מנכ"לית.

מה סיבת ההיעדרות הגורפת כל כך של נשים מעמדות כוח וסמכות?
אחת הדעות היא שגם אותן נשים מעטות שהצליחו לטפס בהתמדה במעלה הסולם הניהולי התנגשו בסופו של דבר במחסום סמוי מהעין. משרת הניהול הבכירה נראתה בהישג יד, אך הן לא הצליחו לחדור את תקרת הזכוכית. ניתן להרגיש את תחושת התסכול, במיוחד שהסיבה שטווח הקריירה של מנהלים בכירים התרחב בשנות ה-80, וגרם למניעה מפורשת של נשים למשרות בכירות.
מטאפורת "תקרת הזכוכית" תקפה פחות בימינו אנו, אך היא מתארת מחסום מוחלט בשלב גבוה ומוגדר במידרג הארגוני. העובדה שנשים מכהנות היום במגוון תפקידי מדרג גבוהים מזינה את הטיעון של תקרת הזכוכית. אך ההטעיה משתמעת מהטיעון שגברים ונשים נהנים מאותה גישה למשרות בדרג הניהול הנמוך ובדרג ביניים. הדימוי של מכשול שקוף מרמז גם לכך שמטעים את הנשים בכל הנוגע להזדמנויות הפתוחות בפניהן, מכיוון שקשה לראות את המכשולים ממרחק. מכשולים שקל להבחין בהם כגון "תקרת זכוכית" שמייצג מכשול יחיד ואינו משתנה, אינו מגלם את מגוון האתגרים העומדים בפני הנשים בדרכן אל תפקידי ניהול בכירים ואת מורכבותם. נשים נחסמות עוד במרוץ אל הצמרת. מטאפורות אכן מהוות נרטיב לשינוי, "תקרת הזכוכית" ומאמינים בקיומה נקטו בצעדים לשינוי: רישות עסקי בין בכירים, חונכות להגברת נוכחותן של נשים בדירקטוריונים, דרישות לאפליה מתקנת במרוץ לאיוש משרות דור ההמשך הבכירות, תביעות משפטיות נגד אפליית נשים בצמרת הניהול. למרות היעילות של פעולות אלו הן עלולות למקד אליהן תשומת לב ומשאבים ולהפוך לסיכון בכך שיביאו על גבי חשבונן של פעילויות התערבות יעילות הרבה יותר. הגיע הזמן להעניק לאתגר "תקרת הזכוכית" שם חדש.

זו לא רק התקרה, יש גם קירות מסביב
"מבוך" הוא מטאפורה טובה יותר מאשר "תקרת זכוכית" לקשיים שנשים מתמודדות איתם בהתנהלותן המקצועית. ה"מבוך" מביע את הרעיון של מסע מורכב אל מטרה ראויה, המעבר במבוך אינו פשוט או ישיר ודורש התמדה, מודעות להתקדמות אישית וניתוח זעיר של כל הפאזל שמצפה בדרך. זוהי משמעות המבוך המתוארת במאמר זה.
מסלולי הקידום למשרות ניהול בכירות רצופים בהתפתלויות ופניות צפויות ובלתי צפויות כאחד. בכל מבוך יש נתיב מעשי למרכז, אפשר להסיק שהמטרות בנות השגה, המטאפורה של המבוך מכירה בקיומם של מכשולים אך אינה מאיישת(כתקרת זכוכית). כדי לפעול ביעילות לשיפור המצב אנו צריכים להבין את המחסומים השונים המרכיבים את המבוך ובאיזה אופן מצליחות מקצת הנשים לפלס דרך אותם מחסומים.

מהם המכשולים שנשים מתמודדות איתן?
דעות קדומות
גברים כקבוצה עדיין נהנים ממשכורות גבוהות יותר וממסלולי קידום מהירים יותר, לדוגמא: 2005, ארה"ב- נשים במשרה מלאה הרוויחו 81 סנט לעומת גברים שהרוויחו 1 דולר. האם שורש העניין הוא באפליה או שגברים נהנים מעול משפחתי קל מנשים וכך גם מקריירה ארוכה יותר בממוצע, זאת הסיבה המאפשרת להם רכישת כישורים גבוהים יותר?
כלכלנים וסוציולוגים ניסו למצוא את התשובה דרך מתאמים סטטיסטיים. אחד המחקרים המקיפים ביותר שנערך בארה"ב בידי מוסד הביקורת הפדראלי האמריקאי, ביסוס המחקר על נתוני סקרים בין השנים 1983-2000 של מדגם מייצג של אוכלוסיית ארה"ב. אותם אנשים השיבו על השאלונים מדי שנה, המחקר מספק היערכות מדויקת על ניסיון בעבודה, נתון חשוב להסבר המשכורות העתידיות.
חוקרים בדקו...

לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^