איום סטריאוטיפי וביצועים של נשים במתמטיקה
Spencer et al., 1999
תקציר
איום סטריאוטיפי הוא מצב שבו אדם או קבוצה עומדים בפני שיפוט על בסיס סטריאוטיפ. מטרת המחקר היא לבדוק את ההשערה שכאשר קיים סטריאוטיפ על קבוצה המעיד על יכולת הנתונה לשיפוט, היא תביא איתה לחץ נוסף שישפיע על רמת הביצועים, ביחס לביצועים של נשים במתמטיקה. במחקר בודקים האם הסטריאוטיפים מדכאים את ביצועי הנשים והשתתפותם בתחומים הקשורים למתמטיקה.
ממצאים עיקריים
לנשים וגברים הישגים דומים ברמות הקלות במתמטיקה. בקיום האיום הסטריאוטיפי- אכן נראה שהישגי הנשים היו נמוכים ביחס להישגי הגברים. לאומת זאת, בניטרול האיום הסטריאוטיפי- הנשים השיגו תוצאות דומות לגברים. בנוסף גילו כי, במבחנים שנעשו תחת איום סטריאוטיפי: גברים השקיעו זמן רב למענה על המבחן מאשר הנשים. במבחנים בהם נטרלו את האיום הסטריאוטיפי גברים הקדישו פחות זמן למענה. לגבי תוצאות המבחנים בקרב הגברים ראו כי במבחנים שנעשו תחת האיום הסטריאוטיפי תוצאות הגברים היו גבוהות מאשר במבחנים שנעשה ללא האיום הסטריאוטיפי.
מסקנות עיקריות
א. נטרול האיום הסטריאוטיפי על ביצועי נשים במתמטיקה מאפשר לנשים לא להיות תחת לחץ. ממצאים אלו יכולים להעיד על כך שהביצועים הנמוכים של הנשים במתמטיקה כנראה נובע מאיום הסטריאוטיפ ולא בגלל הבדלי יכולות מתמטיות.
ב. תחת האיום הסטריאוטיפי, הנשים הקדישו פחות זמן למענה על השאלות. דבר זה יכול להעיד על כך שהמצב מערער את המוטיבציה של הנשים.
ג. ההשפעות של האיום הסטריאוטיפי מורכבות מגורמים שונים, תהליכים שונים ולכן יושפעו בדרכים שונות. השאלה כיצד מתבטאים השפעות האיום הסטריאוטיפ היא שאלה מורכבת.
ד. נמצא עדויות לכך שאיום סטראוטיפי מגביר חרדה, אך מעט עדויות לכך שחרדה מתווכת את ההשפעות של הסטריאוטיפ. חשש מהערכה ויכולת עצמית לא מתווכות השפעות של איום סטריאוטיפי. תוצאו אלו מצביעות על כך שיש השפעה מועטה על הרגשנות שמערערת את ביצועי האנשים כאשר הם חווים איום סטריאוטיפי
ה. האתגר המרכזי של מחקר ההמשך יהיה לבדוק אילו מאפיינים של האיום יתקיימו באיזה תנאים.
מבוא
לפי הספרות יש דפוס עיקרי שחוזר על עצמו בקרב חוקרים שונים: ביצועים מתמטיים של נשים וגברים הם יחסית שווים ברמה קלה וביכולות בסיסיות (כגון: יכולות חישוביות, הבנת מושגים), כאשר הבחינה היא על חומר מתקדם ביצועי הנשים פחות טובים מביצועי הגברים (בגילאי התיכון/ מכללה /אוניברסיטה).
ישנם 2 נימוקים עיקרים להבדלים אלו: הנימוק הראשון הוא הבדליים גנטיים ביכולות מתמטיות בין נשים לגברים. הנימוק השני מתאר את ההבדלים כמשקפים סוציאליזציה של תפקידים מגדריים (מעודדים בעיקר זכרים להצטיין וללמוד מתמטיקה ובמדעים) תהליך זה משקף את האיום הסטריאוטיפי.
חשוב להדגיש, לא צריך שהמבחן יהיה קשה כדי שהאיום הסטריאוטיפי על הערכה העצמית יתממש. קל וחומר, האיום יפריע כאשר הבחינה קשה. הצלחה בבחינה פחות קשה תיצור חוויות הצלחה אשר יעזרו לאישה להתמודד נגד האיום הסטריאוטיפי גם במבחנים קשים יותר. ברגע שקיים סטריאוטיפ, כל דבר שהיחיד/קבוצה תעשה או כל תכונה שיש להם שמתאימה לסטריאוטיפ רק תחזק את הסטריאוטיפ, ויחזק את האפשרות שישפט/ו בהתבסס על הסטריאוטיפ.
הסטריאוטיפים הידועים בחברה...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^