קונפליקט מנקודת מבט פסיכולוגית
Rubin, 1993
הפרספקטיבה הפיזיולוגית מתמקדת בתחושות, תפיסות ולא המציאות, כלומר איך אנשים תופסים את המציאות ולא המציאות עצמה. קונפליקט הוא לא ויכוח על אינטרסים בכלל אלא ויכוח על אינטרסים הנראים לעין. שנית, הפרספקטיבה הפיזיולוגית מתמקדת ביחסים בין הצדדים למו"מ ומדוע אנשים עושים דברים.
תהליך הקונפליקט
הקונפליקט הוא תהליך המורכב משלוש מערכות:
• מערכה ראשונה (שלב ההסלמה)– הקונפליקט מסלים. כל צד מנסה להכניע את הצד השני.
• מערכה שנייה – שיא הקונפליקט מושג, לשחקנים נגמרת האנרגיה והם מגיעים למצב של מט, הם עדין רוצים לנצח אבל מרגישים שלא יצליחו להכניע את היריב. מתחיל תהליך של הסדר בין הצדדים.
• מערכה שלישית – יש צעדים לכיוון של הסכם.
לא כל הקונפליקטים מתנהלים לפי הצורה הזאת, חלק לא עוברים את המערכה הראשונה, אחרים מסתיימים בעקבות שצד אחד פעיל יותר, אחרים סתם מושכים זמן.
מערכה ראשונה – הסלמה (Escalation)
שלב ההסלמה הינו המערכה הראשונה בו כל צד לקונפליקט מנסה לגבור על הצד השני כדי לנצחו, כאשר הקונפליקט מתחיל בד"כ מויכוח על נושא אחד ומתגלגל והופך לרצף של טרנספורמציות שבסופם הוא עלול להגדיל את מימדי הקונפליקט ולחריגה מגבולות הקונפליקט המקורי. רובין מזהה בשלב זה חמישה טרנספורמציות (מאפייני הסלמה) שבהם מתחיל הקונפליקט ועובר הרבה גלגולים (טרנספורמציות) בדרך עד אשר הוא מקבל את מימדיו הסופיים:
1. נושאים נוספים נקשרים לקונפליקט למרות שהם אינם קשורים אליו (דוגמה: מריבה בין בני זוג על מילוי הדלק גולש במהרה לנושאים...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^