פן אחד של יופי, דימוי אחד של בריאות: האסתטיקה הנסתרת של מקצוע הרפואה
Stafford, 1989
כיום הנחות יסוד באשר למראה של מטופל הופכת למרכזית ברפואה, אתיקה רפואית וחוק רפואי. ישנו חוסר סובלנות חברתית למה שנתפס כמראה לא-נורמאלי והשלכה של שיפוט מראה חיצוני על אופיו של האדם. לעומת זאת יש הטוענים כי תווי פנים א-סימטריים מצביעים על אנושיות. המחברים מציעים לפנות לאסתטיקה של חוסר שלמות. במאמר זה עוסקים המחברים במקורות ההיסטוריים של דרכי השיפוט של אנשים שנראים לא-נורמאלי דרך ייצוגים בעולם הרפואה והאומנות.
ההשתכללות ביכולתה של הרפואה לזהות כשלים מולדים נובעת מהשאיפה של החברה האמריקאית לשלמות מתמטית וגיאומטרית. כמו כן, תפיסות שונות של חיים "לא- טובים" מעלה שאלות בדבר נורמאליות ואנומליה. בתחום הרפואה קיימת תפיסה מינימליסטית וסימטרית של יופי- "פחות זה יותר". בספרות המחקרית תפיסות אסטתיות טרם נחקרו, בעוד שבעיות ביו-אתיות נחקרו רבות דרך פרספקטיבות שונות. נקורת המוצא של הכותבים היא שתגובות רגשיות ועמדות מוסריות הנוגעות למהו פגם מותנים על ידי טעם המוכתב תרבותית. הטעם הנכון כיום מבוסס על מדידות מדוייקות והוא אינו סובלני כלפי חריגות ממראה רגיל, גנרי.
החיפוש אחר שלמות גופית - הנחות יסוד אסתטיות
בארצות הברית, כבשאר העולם המערבי, קיים ממוצע סטנדרטי או נפוץ - כזה שאיננו ייחודי לאדם אחד. מצב זה דומה לתפיסה שהייתה קיימת ביוון הקדומה, לפיה בני אדם חולקים לוגוס, הגיון, משותף ובעלי תהליכים מחשבתיים דומים. חיפוש זה אחר מבנה אחיד מקשה על קבלת הבדלים וצורות פיזיות אמביוולנטיות. כך רואים כי לתפיסה של פשטות חזותית כטובה ביותר ושהיא נראית רק בצורות המעוצבות בצורה מושלמת יש תקדימים היסטוריים. קיימת מסורת פילוסופית ארוכת שנים בה הייתה שאיפה לגלם את הדמיון הגיאומטרי של החיים. חשיבותה של הרבגוניות צומצמה לכדי גילוי אמות מידה לחקר תופעות טבע - נקודת רתיחה, כוח כבידה ורמת בסיסיות/ חומציות.
הדמיון הגיאומטרי של החיים
בעקבות פיתגורס ואפלטון מתמטיקאים היו לסמן החזק של שלמות במערב. כך, התקיימה השלכה מתחום הפיזיקה לתחומי הפילוסופיה והאומנות הגבוהה. עבור גליליאו, פסקאל ודקארט מדידה הייתה יותר מאשר צורת חישוב, אלא גם בעלת ערך אונטולוגי שנסמך על מתמטיקה ושהייתה עדיפה על שיטות הערכה איכותניות. התקדמות גיאומטרית גם הייתה לשוות ערך או סימלה צמיחה אורגאנית. לחשיבה זו יש הערכה רק כלפי הברור,...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^