"נטייה עמוקה לרוחניות": מהטמה גנדהי והרמן קלנבאך ב"חוות טולסטוי" בדרום אפריקה
לב, 2013
לפני מלחמת העולם הראשונה פעל גנדי להפעלת מרי לא אלים בדרום אפריקה לעמן עצמאות ההודים במקום. בתקופה זו הוא אף גיבש את האידאולוגיה שלו. גנדי טוען שהיה מוקף ביהודים בדרום אפריקה. אמנם לא היו יהודים רבים באפריקה, אבל אכן הקיף אותו גרעין יהודי חזק. הבולטים ביניהם היו פולק וקלנבאך. תמיכתם אף הביאה לכך שהשניים כונו "ראשי הממשלה הנאמנים של גנדי". בין קלנבאך לגנדי התפתחה חברות נפש. כידידי נפש, הם היו מסורים להתפתחות רוחנית אישית ולניהול המאבק ההודי.
עם סיום המאבק באפריקה, המשיך קלנבאך עם גנדי לבריטניה, במטרה להגיע להודו. פרוץ מלחמת העולם הראשונה עצרה את התוכנית כי קלנבאך היה בעל אזרחות גרמנית, ולכן לא יכל להיכנס להודו. לכן הוא שב לדרום אפריקה, ובאמצע שנות ה-20 החל לגלות עניין גובר בציונות. ב-1937 נסע להודו כדי לקבל את תמיכת גנדי בתנועה הציונית, וכך נקשרו התנועות.
חוות טולסטוי שהעניק קלנבאך לגנדי הייתה מעין מעבדת ניסויים לרעיונות גנדי ואפשרה לו ליישם את השיטות שתרגל בחיי היום-יום. חוה זו הייתה חשובה מאוד למאבק ההודי בדרום אפריקה, וגנדי טען כי לא בטוח שהיו מצליחים במאבקם לולא החווה. ייסודה, חישולה ועיצובה של המסגרת השיתופית והסגפנית הזו, כניסיון לחיי שיתוף וקרבה לאדמה וכמעבדה רוחנית, היו מעשי ידיהם של גנדי וקלנבאך בשיתוף פעולה מלא.
את מכלול היחסים בין גנדי לקלנבאך יש לראות כהתפתחות הדרגתית, ששיאה ב"חוות טולסטוי", אז היה קלנבאך לשותפו...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^