משא ומתן ופעולות לא אלימות: אינטראקציה בעולם של קונפליקט
Finnegan & Hackley, 2008
משא ומתן ופעולות לא אלימות הינן שתי הדרכים הטובות ביותר שהאנושות פיתחה בכדי להתמודד בצורה מובנית ומתודית עם קונפליקט. המאמר סוקר את הקשר בין תחום המו"מ והפעולות הלא אלימות: ההתחייבות המשותפת שלהן לגשת בצורה מובנית ומתודית לקונפליקט והדאגה המשותפת שלהן לכוח, מנוף כוח ותכנון אסטרטגי ופעולה. המאמר מציין כי לשני התחומים יש תכונות משותפות וסינגרטיות כאשר משתמשים בתחומים ביחד לפתרון קונפליקט.
ממשק של שתי אסטרטגיות
פעולה לא אלימה מעלה למודע את הנושאים העיקריים אל פני השטח ומו"מ לוקח את המצב שנוצר ונותן לאנשים תהליך וכלים לדיון בבעיות בדרך פרודקטיבית ולא אלימה. ניתן לראות בכך כיצד שני תחומים שונים מצטלבים ותומכים בכל אחד. תחום הפעולה הלא אלימה מבוסס ברובו על הפילוסופיה של מהטמה גאנדי. מו"מ הוא בסיסי לדיפלומטיה, ביצוע עסקאות, תיווך, גישור, פתרון בעיות וכד'. הוא מוגדר בתוך שיח דו צדדי שצורת פינג פונג (מצד לצד) שמיועד להשיג הסכם כאשר לכל צד יש אינטרסים משותפים ומנוגדים.
פעולה לא אלימה היא מושג המכיל בתוכו אוסף של פעולות מחאה, חוסר שיתוף פעולה שבכולן מבצעי הפעולה מתמודדים עם הקונפליקט ע"י עשייה, או יותר נכון, חוסר עשייה מבלי להשתמש באלימות פיסית או מילולית. זוהי אסטרטגיה המויעדת לרוב לשינוי פוליטי/חברתי והיא נעשית לרוב ע"י קבוצות אזרחיות בעלי טקטיקות מתוחכמות.
המאמר מתרכז בפעולות לא אלימות של אזרחים מקופחים אל מול ממשלות מדכאות. המאמר מציין מספר דוגמאות של הפיכות לא אלימות שנערכו ברחבי העולם כך שניתן להשיג שינוי גם ללא אלימות. דוגמאות למנהיגים שהובילו שינוי ללא...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^