מבוא למערכת החוקית והמשפטית של ארה"ב. פרק 9: משפט חוקתי
Burnham, 2016
פרק זה עוסק במספר נושאים חשובים הקשורים למשפט החוקתי שעדיין לא הייתה התייחסות אליהם בחלקים קודמים של הספר. ההתייחסות היא רק לחלק קטן מהנושאים הרלוונטיים בתחום זה עקב חוסר האפשרות לכסות את כל הנושאים החשובים בתחום.
חלק א: ביקורת שיפוטית, מבנה וכוחות
חלק זה עוסק בטבעה של הביקורת השיפוטית הקיימת בארה"ב באמצעות הפרטים הקשורים לשיטות של פרשנות החוקה.
א. ביקורת שיפוטית
הרעיון המרכזי של הביקורת השיפוטית הוא שהרשות השופטת מעבירה את הביקורת על שתי הרשויות האחרות בהקשר לחוקים מסוימים, מפרשת את האופן שבו חוקים אלה תואמים או לא תואמים את החוקה, ויכולה גם לפסול חוקים. במצבים שבהם בית המשפט מגלה כי חוק מסוים מפר את החוקה, הוא פוסל את החוק ומשיים את החוקה. בשונה ממדינות אחרות, כל בית משפט בארה"ב מעורב בביקורת שיפוטית, החל מבית המשפט ברמת ההיררכיה הנמוכה ביותר, ועד בית המשפט העליון.
הביקורת המשפטית מתבצעת באמצעות פרשנות לחוקה, אשר מתקיימת בצורות שונות. פרשנות זו יכולה להתבצע בכתב על ידי בית המשפט באופן שמשקף את תהליך פרשנות החוקים על ידו, או בגישה פונקציונאלית שבה פרשנות זו כוללת גם מגבלות על תהליך החקיקה.
ב. מגבלות על הביקורת השיפוטית של בתי משפט פדרליים
כפי שצוין קודם, לכל בתי המשפט יש סמכות לביקורת שיפוטית. למרות זאת, מרבית הביקורת השיפוטית ופסילת חוקים מתקיימת על ידי בית המשפט העליון, ולכן חשוב לתאר תחילה מהן המגבלות הקיימות על מערכת השיפוט הפדרלית,...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^