ישראל מודל 2000: פוסט פורדיזם נאו ליברלי / דני פילק
פילק, 2004
מבוא
החברה הישראלית עברה במשך שני העשורים האחרונים שינויים מרחיקי לכת בכל אחד מתחומיה. פילק מציע להבין את מכלול השינויים הללו כמעבר ממודל הגמוני "קיינסיאני/פורדיסטי" למודל הגמוני "ניאו-ליברלי/פוסט-פורדיסטי". השימוש במושג "הגמוניה" מאפשר להבין את המעבר ממודל אחד למודל אחר כתוצאה ממאבק פוליטי בין קבוצות חברתיות שונות, בניגוד לתפיסה הרווחת בין ההוגים, הנוטים להבין את המעבר מפורדיזם לפוסט-פורדיזם כנובע משינוי טכנולוגי או כתוצאה משינויים בצורת הארגון של תהליך הייצור, המולידים בהכרח שינויים במרכיבים של החברה.
המאבק הפוליטי הכרוך במעבר למודל הגמוני חדש, מתרחש בכל הרבדים של המבנה החברתי. תוצאותיו אינן אחידות ואינן ניתנות לניבוי. התהוותו של המודל הניאו-ליברלי/פוסט-פורדיסטי כמודל הגמוני, היא תוצאה של הצלחת הקבוצות החברתיות השולטות לבצע ארטיקולציה ניאו-ליברלית בשינויים המתרחשים בספירות השונות, תוך כדי דחיקתם של פרויקטים הגמוניים חלופיים.
הגמוניה: התהליך והמצב בהם תפיסות עולם ופרקטיקות חברתיות עונות לאינטרסים של קבוצות חברתיות מסוימות, והן הופכות לדומיננטיות ולמשליטות "הסדר הטבעי". במציאות שאינה קבועה מראש, המאבק על ההגמוניה הוא הנסיון לקבע את החברה סביב פרויקט, שהסובייקט שלו הוא תוצר של הפרקטיקה ההגמונית.
העולם הפוסט-פורדיסטי
המאפיינים העיקריים של הפרויקט הפורדיסטי:
1. כלכלת גודל המבוססת על ייצור המוני ועל התעשיה הכבדה
2. תפיסה קיינסיאנית, המדגישה את חשיבות הביקוש המצטבר, ורואה ביצירת ביקושים באמצעים המדינה דרך להתגבר על משברי עודף הייצור
3. הסכמים בינ"ל הקובעים את שערי החליפין של המטבעות הלאומיים ביחס לדולר
4. הסכמי שכר ארציים, בהם ממלאים ארגוני העובדים תפקיד מרכזי
5. מדינת רווחה, המבטיחה רמה מסוימת של שירותים לכל האזרחים
6. המפלגה הפוליטית (מפלגת המונים חובקת כל) היא צורה מרכזית של הסדר הפוליטי.
אפשר לאפיין את המודל ההגמוני החדש באמצעות...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^