ההשפעה המשולבת של דו-לשוניות, הפרעת שפה התפתחותית ושכיחות המילים על ביצועי השליפה הלקסיקליים של הילדים
Degani et al., 2019
שאלות המחקר
1. האם בקרב ילדים עם הפרעות שפה המאופיינים בקשיי שליפה ניכר הבדל בביצוע במבחן שיום בעברית, בהשוואה בין לילדים דו לשונים –(אנגלית עברית) לילדים חד לשונים .
2. אם אכן קיים הבדל מה ניתן ללמוד על אותם ילדים בעבודה בקליניקה.
שיטת המחקר
נבדקים: 28 ילדים עם הפרעות שפה וקשיי שליפה-14 ילדים חד לשוניים ו14 ילדים דו לשוניים –עברית אנגלית, גילאים 9-14 שנים, 18 בנים ו10 בנות. לומדים במסגרות החינוך הרגילות, מיצב בינוני גבוהה. כל הילדים מקבלים טיפול פרטני אצל קלינאית תקשורת אחת לשבוע עקב אבחון של לקות שפתית לקות למידה(כיוון שכבר למדו בבית ספר) שהקושי המרכזי אצלם הוא קושי בשליפה.
מאפייני הילדים הדו לשוניים: ילידי הארץ, עברית ואנגלית נרכשו מגיל צעיר - 11 ילדים עם דו לשוניות סימולטנית, 3 נחשפו לעברית לפני גיל 3. שפת הדיבור בבית היא אנגלית. הסביבה דוברת עברית תוך שימוש יומיומי באנגלית בהיבט של יחס הסביבה לשפה (בטלוויזיה, בסרטים, באינטרנט וכו').
כל הילדים כבר למדו מספיק שנים במסגרת דוברת עברית וכבר אי אפשר לומר "אולי נחכה עוד שנה והוא ירכוש את העברית". לכולם יש מספיק ניסיון בעברית, שפת הסביבה, והיינו מצפים מילדים דו לשוניים ללא ליקוי שפה באותו מצב שהיכולות שלהם יהיו דומות לאלה של חד...
לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^