האתר המוביל ברשת לסיכומים בעברית

השורשים ההיסטוריים של הפסיכולוגיה: הנושא החוזר של יין ישן בבקבוקים חדשים

סיכום בעברית (תרגום מסוכם) בהיקף 1692 מילים, של המאמר:

Sarup, G. (1978). Historical antecedents of psychology: The recurrent issue of old wine in new bottles. American Psychologist, 33, 478-485.



להורדת הסיכום
הזן פרטים » הזן פרטי תשלום » קבל את הסיכום במייל

מחיר הסיכום: 42 ₪


זוהי כתובת הדוא"ל אליה יישלח הסיכום, הקפד להזין כתובת תקינה

השורשים ההיסטוריים של הפסיכולוגיה: הנושא החוזר של יין ישן בבקבוקים חדשים
Sarup, 1978

המאמר עוסק בחיפוש אחר השורשים ההיסטוריים לרעיונות ולתיאוריות בפסיכולוגיה ומציג את רעיונותיהם וחייהם של הרברט, וובר, פכנר ומילר. הפסיכולוגיה, כמו תחומי מדע אחרים, מחפשת אחר מקורות פילוסופיים לרעיונות חדשים שמוצגים בתחום. יש נטייה לקשור בין רעיון או תיאוריות חדשות למקור מוקדם יותר, אך השימוש שנעשה ברעיונות מוקדמים, פעמים רבות, אינו מדויק מבחינה היסטורית. מטרת המאמר היא הנסיון לבסס את ההבחנה בין – רעיונות Foundations (בסיס) המשמשים בסיס ורקע תיאורטי להתפתחותם של רעיונות מאוחרים יותר, לבין – חומרים ראשוניים Anticipations (הטרמה) מבוססים מבחינה היסטורית, הנראים כבסיס לרעיונות מאוחרים יותר, אך למעשה חסרים את ההמשכיות וההתפתחות הנדרשת כדי שיהיו כאלה. אחת הטענות המרכזיות היא שחוקרי ההיסטוריה של הפסיכולוגיה טועים בין שני סוגי הקשרים האלה, משום שהתשובה לא תמיד מוחלטת.

בסיס
תחילתם האמיתית של עקרונות עבר ותיאוריות, במובן של צמיחת המחשבה הוא יחסית מתמשכת וניתן לעקוב אחרי קו ההשפעה. כלומר, קדימות, דמיון ורצף התפתחותי. תיאוריה חדשה המסתמכת במפורש ובמוצהר על תיאוריה קודמת. למשל, הקשר בין הרברט לפרויד או בין אפלטון לפרויד, כשמסתכלים על הרעיונות שלהם, יש להם רעיונות מאוד דומים על החלקים של הנפש והלא-מודע. אך פרויד הגיע לפני אפלטון והרברט. נשאלת השאלה, האם פרויד, כאשר פיתח את התיאוריה שלו, האם הוא התבסס על אפלטון? לקחת את הרעיונות שלו ופיתח אותם?

הטרמה
שורשי רעיונות הדומים לדרכי מחשבה מאוחרות, אבל אין להם את הקשר ההתפתחותי. הם דוגמא היסטורית מבודדת לרמז מטרים. כלומר, קדימות ודמיון. תיאוריה חדשה קשורה לתיאוריה ישנה אבל המחבר לא מסתמך במפורש ובמוצהר על תיאוריה קודמת. לא רואים קו ישיר בין אפלטון לבין פרויד. כלומר, שני רעיונות מאוד דומים שהופיעו בהיסטוריה של הפסיכולוגיה, ייתכן שיש רק קשר של הטרמה, שני ההוגים מצאו אותם במקרה, באופן בלתי תלוי אחד בשני. כמו למשל, ניוטון ולבייניץ' שניהם פיתחו רעיונות מתמטיים באותה תקופה שהם דיי זהים אחד לשני ולכן לא ברור למי לתת את הקרדיט, אבל לפעמים זה גם יכול להיות בפער זמנים.

שימוש מוטעה ברעיונות מוקדמים כבסיס לתיאוריות מאוחרות
המחבר מדגים את השימוש המוטעה ברעיונות מוקדמים כבסיס לתיאוריות מאוחרות בעזרת שתי דוגמאות של תיאוריות פסיכולוגיות...

לקריאת הסיכום המלא הורד/י את הסיכום באמצעות הטופס לעיל^