דימוי גוף זהו נושא רחב שנחקר במגוון תחומים, כמו פסיכולוגיה ורפואה ולעתים קשה להחליט על איזה נושא להתמקד ואיך לאתר מאמרים מדעיים בתחום. בשביל לסייע בהתמקדות ומציאת מאמרים מדעיים על דימוי גוף אנחנו שמחים לשתף איתכם רשימה של מאמרים בנושא לפי התחומים המרכזיים בתחום המחקר האקדמי על דימוי גוף, וגם הכוונה לאיתור מאמרים אקדמיים נוספים.
במאמר זה תוכלו למצוא:
- מאמרים אקדמיים שעוסקים בהגדרת דימוי גוף
- מאמרים אקדמיים על מדידת דימוי גוף
- מאמרים אקדמיים על גורמים המשפיעים על דימוי גוף
- מאמרים אקדמיים על הקשר בין דימוי גוף ומדיה
- מאמרים אקדמיים על הקשר בין דימוי גוף ופעילות גופנית
- דרכים לאתר בקלות מאמרים אקדמיים נוספים על דימוי גוף
מה זה דימוי גוף?
נתחיל בהתחלה: מהו בכלל דימוי גוף? דימוי גוף הוא הגדרה לאופן שבו אנחנו תופסים את גופנו, ה"תמונה" שיש לנו בראש של הגוף של עצמנו וכל הרגשות שיש לנו בנוגע אליו. דימוי גוף משפיע על הרווחה הפסיכולוגית והגופנית של הפרט ונמצא קשור לקשיים פסיכולוגים, למשקל יתר ולהפרעות אכילה. מחקר על דימוי גוף יכול להתייחס להפרעות נוירולוגיות, להפרעות אכילה, לבעיות במשקל גוף וגם לתחומים סוציולוגים, כמו ההשפעה של מדיה על דימוי גוף. המאמר "פן אחד של יופי, דימוי אחד של בריאות: האסתטיקה הנסתרת של מקצוע הרפואה" עוסק ביסודות של תפיסת היופי המשפיעות על דימוי הגוף, ויש לו סיכום מעולה לעברית כאן אצלנו באתר:
יש שיטות שונות למדידת דימוי גוף
דימוי גוף זאת הגדרה של תפיסה פסיכולוגית, אבל חוקרים בדסיציפלינות שונות מגדירים את המושג אחרת. אפשר להגיד גם שזהו מושג רב-מימדי שכולל תפיסות וגישות עצמיות. כמו שההגדרות רבות, כן כלי המדידה רבים. כדי להבין כיצד נערכים מחקרים בנושא דימוי גוף, נתחיל בשיטות המדידה. המאמר הבא מפרט שיטות למדידת דימוי גוף ומציג 58 סוגי שאלונים בהם נעשה שימוש – השאלונים מועברים לנבדקים ובאמצעות החוקרים מודדים דימוי גוף. זה מאמר שימושי למי שמתחילים לקרוא על הנושא, במיוחד מי שמתעניינים בשאלונים בתחום הפסיכולוגיה. בנוסף, המאמר מציג דוגמאות ורשימה בבליוגרפית עם מאמרים רבים נוספים.
Kling, J., Kwakkenbos, L., Diedrichs, P. C., Rumsey, N., Frisen, A., Brandao, M. P., … & Fitzgerald, A. (2019). Systematic review of body image measures. Body Image, 30, 170-211.
מאמרים על גורמים שפוגעים בדימוי גוף, כמו רעיונות פסיכולוגים ומגדר
מה מוביל לדימוי גוף נמוך? חוקרים בתחום הפסיכולוגיה מצאו תשובות רבות לשאלה הזאת. המטא-אנליזה הבאה מכילה סיכום של מחקרים רבים בתחום (וזאת המשמעות של מטא-אנליזה: ניתוח של הרבה מחקרים). מתוך הסיכום, החוקרים מצביעים על גורמים פסיכולוגים כמו תהליכי הפנמה של דימוי גוף, הפנמה של אידיאל רזון ותפיסה של לחץ סביבתי לרזון. כולם נמצאו קשורים לדימוי גוף נמוך.
Cafri, G., Yamamiya, Y., Brannick, M., & Thompson, J. K. (2005). The influence of sociocultural factors on body image: a meta-analysis. Clinical Psychology: science and practice, 12(4), 421.
יש גם גורמים תרבותיים וסוציולוגים שקשורים לדימוי גוף נמוך. למשל, חוסר שביעות רצון ממראה גופני הוא תופעה ממוגדרת שמופיעה אחרת במגדרים שונים. מחקרים מראים שנשים נוטות להיות יותר טרודות בנוגע למראן החיצוני. כמו כן, אנשים עם מסת גוף גבוההכ פי שנמדדה ב-BMI או אנשים מבוגרים יותר, שגופם אינו תואם את אידיאל היופי, מראים נטיה לחוסר שביעות רצון ממראה גופני. המאמר הבא בוחן את הגורמים האלו וגם מספק הסברים מדעיים לקשר בין גורמי הסיכון לדימוי גוף ירוד.
Algars, M.; Santtila, P.; Varjonen, M.; Witting, K.; Johansson, A.; Jern, P.; Sandnabba, N. K. (2009). The Adult Body: How Age, Gender, and Body Mass Index Are Related to Body Image. Journal of Aging and Health, 21(8), 1112–1132. doi:10.1177/0898264309348023
חשיפה במדיה פוגעת בדימוי גוף
אחד הקשרים הכי מדוברים בנושא דימוי עצמי, הוא ההשפעה של מדיה על תפיסה של הגוף. חשיפה לתכני מדיה שמציגים דימוי של רזון כגוף אידיאלי יכולים לפגוע בדימוי הגוף, בעיקר בקרב נשים. כיוון שזהו נושא חם שנכתב עליו המון בימינו, קל למצוא ברשת עבודות אקדמיות בנושא דימוי גוף העוסקות בהשפעת החשיפה למדיה. איך עבודות סמינריוניות יכולות לעזור אתם שואלים? פשוט מאד – לרוב הן מכילות סקירה של ספרות המחקר בנושא, וכמובן רשימת מקורות, ובכך הן מהוות שער למאמרים נוספים רלוונטיים לנושא שלכם. ככה למשל נחשפנו אל המטא-אנליזה הבאה, שמצביעה שלחשיפה למדיה יש תפקיד בפגיעה בדימוי גוף בקרב נשים:
Grabe, S., Ward, L. M., & Hyde, J. S. (2008). The role of the media in body image concerns among women: A meta-analysis of experimental and correlational studies. Psychological Bulletin, 134(3), 460–476. https://doi.org/10.1037/0033-2909.134.3.460
שיפור דימוי גוף באמצעות פעילות גופנית
בגלל שדימוי גוף נמוך קשור לבעיות פסיכולוגיות וגופניות, הרבה מאמרים עוסקים בדרך לשפר את דימוי הגוף. פעילויות שעוזרות הן למשל חינוך בנושא דימוי גוף, התערבויות פסיכולוגיות או רפואיות שנועדו לשמירה על משקל תקין וכן פעילות גופנית.
הקשר החיובי בין פעילות גופנית לדימוי גוף, רלוונטי הן לפעילות גופנית בשעות הפנאי והן לפעילות גופנית בזמן העבודה. המטא-אנליזה הבאה מסכמת 121 מאמרים שבחנו את הקשר בין פעילות גופנית לדימוי גוף. המסקנות הן שלמתעמלים יש דימוי גוף משופר בהשוואה ללא-מתעמלים, והמאמר עצמו מכיל פירוט רב יותר על הממצאים:
Hausenblas, H. A., & Fallon, E. A. (2006). Exercise and body image: A meta-analysis. Psychology and health, 21(1), 33-47.
צריכים עוד מאמרים אקדמיים על דימוי גוף?
כמו שציינו לעיל, אחד המקורות שכדאי להכיר הם אתרי עבודות בעברית, כמו אתר סמינריון seminarion.co.il. פשוט הזינו בשורת החיפוש באתר את הביטויים הנחוצים, וכשתפתחו את העבודה תראו רשימת מילות מפתח שמובילות לעוד עבודות בנושא. יש יתרון בקריאת עבודות קיימות. קודם כל, הרבה יותר קל לקרוא על נושאים אקדמיים בעברית. בנוסף, כאמור, עבודות כתובות הן מכילות רשימות בבליוגרפיות עם מקורות שחוסכות את החיפוש הארוך. זאת דרך מצוינת לבנות "שלד" לעבודה שאתם כותבים, עם המאמרים האקדמיים העיקריים בתחום – ומשם להמשיך להוסיף מאמרים שמצאתם בעצמכם, בהתאם לנושא העבודה.
כשמחפשים מאמרים מדעיים בכל נושא, כדאי להשתמש במנוע החיפוש גוגל סקולר. הוא גם המאגר הגדול ביותר וגם מאוד קל לשימוש: ניכנס ל- scholar.google.com ונזין את מילות המפתח בשורת החיפוש. למשל כשרצינו למצוא מאמרים בנושא דימוי גוף אז הזנו את המילים body image. דוגמה ספציפית: לחיפוש בנושא דימוי גוף ופעילות גופנית, נזין גם את הביטוי body image וגם את הביטוי exercise. התוצאה היא הרבה מאוד מאמרים בשפה האנגלית.
ואחרון חביב – האתר שלנו, סיכומים, מכיל מבחר גדול של סיכומי מאמרים במגוון נושאים. אפשר לחפש סיכומי מאמרים בנושא דימוי גוף וכך לעשות לעצמכם עבודה קלה על ידי בחירת מאמרים שכבר קיים להם סיכום בעברית מלכתחילה. מקווים שעזרנו לכם מאוד להתקדם במציאת חומר בנושא דימוי גוף, אם אתם מכירים חברה (או חבר) במצב דומה של חיפוש מאמרים אתם יכולים לשלוח לה לינק למאמר והיא בטח תשמח. נזכיר שאצלנו אפשר גם להזמין סיכום מאמרים ספיישל למאמרים שכבר מצאתם אבל אין לכם זמן לקרוא אותם במלואם. פשוט שלחו מייל sicumim@sicumim.co.il או צרו קשר דרך הטופס למטה ונחזור אליכם.