האתר המוביל ברשת לסיכומים בעברית

איך לכתוב בקלות סיכום מעולה של מאמר אקדמי?

הרבה סטודנטים ואפילו חוקרים מנוסים, כאשר הם ניגשים לסכם מאמר אקדמי, עשויים להיבהל מהמשימה. מאמר של 25 עמודים כתובים בצפיפות, באנגלית אקדמית, ולפעמים עם נוסחאות או נתונים מספריים שאנחנו לא ממש מבינים. אין צורך להיבהל. במאמר הזה נדריך אתכם איך לכתוב סיכום אקדמי מעולה, של כל מאמר אקדמי שתיתקלו בו.

 

שלב I – תרגום הכותרת

כשאנחנו עומדים לסכם מאמר, חשוב שנבין בראש ובראשונה על מה הוא מדבר. לכן, בשלב ראשון יש לתרגם את הכותרת. תרגום הכותרת יכניס אתכם ל"עולם" של המאמר, תדעו מה לצפות לפגוש בו, על מה הוא מדבר ובמה הוא מתמקד. התרגום של הכותרת יעזור לכם בהמשך להבחין בין עיקר לטפל, כיוון שתדעו מהו הנושא המרכזי של המאמר, וכך תדעו להבחין בינו לבין דוגמאות, נושאים צדדיים וכדומה.

 

שלב II – תרגום האבסטרקט

כמעט לכל מאמר אקדמי יש בתחילתו תקציר (abstract). התקציר של המאמר הוא הבסיס הכי טוב לסיכום שלכם, מפני שהוא הדרך התמציתית ביותר לתאר את עיקרי הדברים במאמר, כפי שרואים זאת החוקרים עצמם שכתבו את המאמר. סמכו על החוקרים שכתבו על המאמר שהם יודעים הכי טוב לתמצת אותו ולהציג את עיקרי הדברים שבו. לכן, השקיעו בשלב זה. אל תתרגמו מילולית אלא דאגו להבין מה שאתם מתרגמים. קראו את התרגום וודאו שניתן להבין כל משפט בו בעברית ברורה. התעכבו על מונחים. הם חשובים. תקצירים (אבסטרקטים) הם קצרים במיוחד, ואם החוקרים בחרו להזכיר בהם מונחים מסויימים, הם חיוניים להבנת המאמר. מונחים שאתם לא מכירים נסו לתרגם באמצעות מילונים או באמצעות עיון בויקיפדיה. לאחר שתרגמתם את האבסטרקט, קראתם את התרגום ואתם מרוצים ממנו, המשיכו לשלב הבא.

 

שלב III – תרגום כותרות פרקי המאמר

בשלב זה אנחנו עוברים על כל המאמר ומתרגמים את הכותרות הראשיות (כותרות פרקי המאמר) ואת הכותרות המשניות (כותרות תת-פרקי המאמר). אם מדובר במאמר מחקרי, בדרך כלל הכותרות הראשיות תהיינה "מבוא" (introduction), "סקירת ספרות" (literature review) או "רקע תיאורטי" (theoretical background), "שיטה" (method), תוצאות (results) או ממצאים (findings), דיון (discussion) ומסקנות (conclusion), או וריאציה כלשהי על סדר הפרקים הזה. אם מדובר במאמר תיאורטי או במאמר במדעי הרוח, הפרקים יהיו מאורגנים אחרת. שלב תרגום הכותרות חשוב לנו משתי סיבות. ראשית, בשל מבנה הסיכום. חשוב לכם לדעת איך הסיכום הולך להיות בנוי, על מנת לתכנן את ההיקף. אם נדרש סיכום של 3 עמודים, ויש במאמר חמישה פרקים, אתם יודעים שאתם צריכים להקדיש לכל פרק בערך חצי עמוד (בהנחה שהאבסטרקט שתרגמנו בשלב הקודם כבר לקח חצי עמוד). התכנון הזה יעזור לכם לא להתפזר בכתיבה, ולא לפרט מעבר לנדרש. הרבה יותר קל לסכם פרק כשאנחנו יודעים מראש שאנחנו אמורים לסכם אותו לכחצי עמוד, מאשר לנסות לסכם את עיקרי הדברים ואחר כך לגלות "כמה יצא".

הסיבה השנייה שהשלב הזה חשוב לנו הוא שהוא עוזר לנו להבין איך המאמר בנוי, לאן הכותבים חותרים וכיצד הם מובילים את הקורא למקום שאליו הם חותרים. כך אנחנו יודעים למה לצפות מכל פרק, מה צפוי להיות התוכן שלו ומה תפקידו במאמר. אנחנו מבינים את המבנה של המאמר ואת המהלך הכללי שלו, וזה מקל עלינו לכתוב את הסיכום של כל אחד מהפרקים בצורה שיכיל את הפרטים הדרושים בתוך הרצף. לאחר תרגום הכותרות, נעבור לשלב הבא.

 

שלב IV – סיכום פרקי המאמר

על שלב זה יש לחזור עבור כל אחד מפרקי המאמר. אחרי כל ההכנות שעשינו, עכשיו הרבה יותר קל לנו לסכם כל פרק ופרק, מכמה סיבות. ראשית, פרק של מאמר הוא יחידה קטנה יותר ממאמר. פרקנו את המשימה לחלקים שיותר קל "להשתלט" עליהם. שנית, אנחנו יודעים מה ההיקף הרצוי של התוצאה, חישבנו את זה לפי היקף הסיכום הכללי חלקי מספר הכותרות. שלישית, אנחנו כבר יודעים מה המטרה של הפרק (מהבנת המבנה של המאמר) ומה באופן כללי אמור להיות התוכן שלו (מתרגום האבסטרקט). כעת אנחנו מוכנים לסיכום של הפרק עצמו.

כשאנחנו באים לסכם פרק מתוך המאמר, בשלב ראשון עלינו לקרוא את כל הפרק. וכאן מגיע החלק המנוגד לאינטואיציה, שרוב המסכמים הבלתי מנוסים נופלים בו, ומקשים על עצמם לשוא: כשאנחנו קוראים את הפרק של המאמר – חשוב מאד מאד לא להתפתות לכתוב בצד הערות לגבי מה שאנחנו קוראים. נכון, בזמן הקריאה יש חשק עז לכתוב בצד נקודות עיקריות "כדי שלא נשכח", או פרטים שאנחנו בטוחים שנשכח אם לא נכתוב וחבל על הקריאה הכפולה. אז לא. בואו ניזכר מה המטרה של הסיכום. המטרה היא לכתוב את המהלך העיקרי של הדברים במאמר, ולא את הפרטים. אם היינו רוצים את הפרטים, לא היינו כותבים סיכום, אלא תרגום מלא של המאמר. לכן, כתיבת ההערות בצד היא בדיוק מה שמבלבל אותנו ומקשה עלינו את הכתיבה של הסיכום. האסטרטגיה הנכונה היא קריאה של הפרק במאמר (או תת הפרק, במאמר שיש בו תתי פרקים) במלואו, ורק לאחר מכן כתיבה.

לאחר שסיימנו לקרוא את הפרק (או תת הפרק) במלואו, קל לנו מאד לכתוב פסקה או שתיים מה כרגע קראנו. המהלך הלוגי של תת הפרק ברור לנו, ופתאום אנחנו מגלים שלא שכחנו את הפרטים החשובים, שהיינו כל-כך בטוחים שנשכח אם לא נכתוב. איך קראה הקסם הזה? במאמר אקדמי דבר נבנה על דבר בצורה לוגית. המחברים לא יכניסו פרט שאין לו חשיבות למהלך הכללי של המאמר. לכן, כשהבנו את הרעיון העיקרי באחד מהפרקים, באופן טבעי נזכור את השלבים הלוגיים שהוא מתבסס עליהם. בכל זאת צריכים לרענן את הזיכרון באיזשהו פרט? זה היתרון – המאמר לא בורח. לאחר הקריאה של כל הפרק או תת הפרק, אפשר לחזור ולבדוק פרט מסויים שאנחנו רוצים להיות בטוחים בו. אבל זה רק לאחר הקריאה של הפרק או תת הפרק במלואו.

 

אפילו שזה מפתה

אנחנו מודעים לכך שזאת דרישה לא פשוטה. בזמן הקריאה החשק לכתוב הערות בצד הוא עז, ולפעמים יש הרגשה ש"בטוח אני אשכח אם לא אכתוב". זה קורה בעיקר למסכמים מתחילים, אבל לא רק. אז נסו לשים בצד את החשש הזה – כאמור המאמר לא יברח – ולפעול בדרך המומלצת של קודם קריאה ואחר-כך כתיבה, בעבור כל פרק. כך נבטיח שאנחנו כותבים סיכום של המאמר, ולא אוסף של פרטים שנראים לנו חשובים, אבל מצד אחד מפספסים את העיקר ומצד שני גוזלים מאיתנו זמן ברישום ועיבוד, וגם מקשים עלינו לשמור על חוט המחשבה של המחברים. על שלב זה, כאמור, יש לחזור עבור כל אחד מפרקי המאמר. לאחר מכן, אנחנו מגיעים לשלב האחרון:

שלב V – רישום המקור

סיימנו לסכם את המאמר על כל חלקיו. יש לנו סיכום מעולה שכולל תרגום טוב וברור של האבסטרקט, ייצוג לכל אחד מראשי הפרקים במאמר, ותוכן שמכיל את הטענות המרכזיות בכל אחד מראשי הפרקים. כעת נותר רק לציין את המקור – ההפנייה הביבליוגרפית למאמר עצמו. יש לכך שתי סיבות. ראשית, כדי לתת קרדיט לכותבים. ההפנייה הביבליוגרפית היא הדרך הנכונה והמקובלת להפנות למקור ולפרט את שמות המחברים. שנית, בשביל עצמנו. כרגע אמנם ברור לנו מהו המאמר המקורי, אבל אם נרצה להשתמש בסיכום עוד זמן מה סביר שנשכח איזה מאמר סיכמנו. נתקשה לשחזר את הכותרת האנגלית מתוך התרגום של הכותרת שכתבנו. הדרך הפשוטה שבה נוכל למצוא את המאמר המקורי בעתיד היא באמצעות רישום ביבליוגרפי. מומלץ לציין רשומה ביבליוגרפית מלאה, וניתן להשתמש לשם כך בכלי הציטוט של גוגל-סקולר.

 

עזרה בסיכום מאמרים

קראתם את כל השלבים ובכל זאת לא בא לכם או אין לכם זמן לסכם את המאמר? שלחו אותו אלינו ונחזיר לכם בהקדם הצעת מחיר לסיכום